Solliciteren in het Duits

Net over grens de perfecte vacature gezien?
Van plan om in Duitsland te gaan werken?

 

Der Lebenslauf – Duitstalige cv 

De Duitse cv heet Lebenslauf. Het woord doet denken aan een biografie. Uw potentiële Duitse werkgever wil echter maximaal twee A4tjes. Daarop beschrijft u uw professionele loopbaan — passend bij het bedrijf waar u wilt gaan werken.

 

Hoe ziet een Duitse sollicitatie eruit? 

Één verschil valt meteen op: De Lebenslauf is chronologisch. U begint met het verleden; uw huidige functie staat onderaan. Toch wilt u dat uw ervaring en de belangrijkste argumenten in de kijker lopen.

 

Das Bewerbungsanschreiben – sollicitatiebrief 

Vooral in de sollicitatiebrief beargumenteert u waarom u geschikt bent voor de functie. Met deze brief wekt u de belangstelling van de werkgever. Wanneer uw cv en uw diploma’s de geadresseerden overtuigen, uitnodigen zij u uit voor een sollicitatiegesprek.

 

Das Bewerbungsgespräch – sollicitatiegesprek

Zowel werkgever als sollicitant gedragen zich redelijk formeel tijdens een Duitstalig sollicitatiegesprek. Afhankelijk van uw branche en de nagestreefde functie geldt een bepaalde etiquette.

 

Mijn aanpak

Ik lees uw Nederlandstalig materiaal (cv, LinkedIn-profiel). Dan komen we samen om persoonlijk kennis te maken. Tijdens dit gesprek stel ik veel vragen over uw loopbaan, ervaringen en doelen.
Vervolgens zoek ik uit hoe het bedrijf best te benaderen en werk ik uw Duitse cv uit. Telefonisch of via de mail maak ik een voorstel voor uw cv en vraag ik u om commentaar te geven.
Dan bespreken we uw argumenten voor de brief. Vervolgens verwoord ik ook deze en vraag ik u naar uw wensen en verbeteringspunten.

 

Tijd

Dit hele traject kan binnen één week gebeuren of over langere termijn gespreid worden.

 

Los geht’s

U durft de stap aan en gaat solliciteren bij een Duitstalig bedrijf?
Graag help ik u bij de procedure.

 

Fangen wir an! 

Laten we beginnen. Ik kijk ernaar uit om met u kennis te maken.

 

Maria Stratemeier
+49 176 24 73 54 48
info@MariaStratemeier.com
Zakelijk Duits – handeln auf deutsch

 

Tags: