Intern overleg op z’n Duits

Laatst stond ik bij een Nederlandse netwerkbijeenkomst. Wat oude en nieuwe bekenden om me heen, een glas wijn in mijn hand. De spreker motiveerde ons om contacten te leggen. Hij zei: “Wees snel. Doe meteen wat je belooft.” Al te vaak kreeg hij te horen: “Zet maar wat op papier, dan ga ik het intern overleggen” en daarmee was dan bedoeld: “Nee, bedankt. Ik hoef jouw dienst niet.”

Intern overleg vinden Duitsers belangrijk

Ouw, toen viel het me op. “Ik ga het intern overleggen.” Dit zeggen Duitsers heel vaak. En ze bedoelen het zo. Duitse zakenlui hebben meestal schriftelijke voorstellen nodig om die voor te leggen aan hun leidinggevenden om daar weer feedback op te krijgen en opnieuw vragen te stellen… Dat duurt. Voordat jij weer van ze hoort ben je weken verder.

Er moet uigebreid overlegd worden binnen Duitse mkb-bedrijven. Lang wachten op reactie tijdens een offerte-traject is geen slecht teken.

Geduld met nieuwe Duitse zakenpartners 

Als Nederlander moet je vooral ingaan op hun vragen om alles schriftelijk uit te werken. En je moet veel geduld hebben. Schrik niet van formulieren en vragenlijsten die je moet invullen. Wacht daarna rustig af en neem ook zelf de tijd om de juiste antwoorden te zoeken op vragen die je krijgt van de nieuwe Duitse partner. Zij verwachten betrouwbare informatie en hebben vaak minder haast.

Als je er dan uit bent, heb je een Duitse partner: trouw en degelijk. Zeker gaan ze dan niet shoppen of vragen om korting.

 

Meer info, coaching en advies
Maria Stratemeier
+49 176 24 73 54 48
info@MariaStratemeier.com
Zakelijk Duits – handeln auf deutsch 

 

Tags: