LinkedIn in Duitsland

LinkedIn in Duitsland

Over LinkedIn in Duitsland kreeg ik een vraag van een Nederlandse ondernemer. Zijn bericht stuurde hij via LinkedIn:
“Beste Maria,

Is linkedin ook in Duitsland populair onder de beroepsbevolking/ ondernemers? Of gelden daar andere regels?

Met enthousiaste groet,

Henk de Ondernemer”

 

Over LinkedIn in Duitsland

Sehr geehrter Herr de Ondernemer, beste Henk,

Bedankt voor uw vraag via LinkedIn. Mijn antwoord is wat uitgebreid, vandaar dat u het via de mail ontvangt.

 

Duitsers minder enthousiast over LinkedIn

LinkedIn maar ook andere professionele digitale netwerken zijn in Duitsland minder populair dan in Nederland. Men gaat er anders om met zakelijke contacten en met name met eigen gegevens. Het idee om (kostbare? persoonlijke? belangrijke? recente?) informatie aan iedereen beschikbaar te stellen vinden veel Duitsers lang niet zo fijn als de meeste Nederlanders.

 

Het nut van LinkedIn in Duitsland

Persoonlijk zie ik er een groot nut in om zowel bepaalde informatie over mijn loopbaan als actuele ervaringen, contacten en afspraken met anderen te delen. Net als veel Nederlandse professionals laat ik me inspireren door bijdragen van anderen en geef ik graag commentaar op onderwerpen waar ik denk verstand van te hebben.

 

Vindbaarheid op LinkedIn in Duitsland

Mijn Duitse vrienden en familie vinden dit vooral eng. De meesten zijn bang dat er ooit iets tegen hen wordt gebruikt of dat ‘de verkeerde mensen’ over hun mening lezen. Sommigen geven ook aan dat zij het tijdverspilling vinden. En inderdaad: netwerken via LinkedIn heeft voor Duitsers onderling vaak weinig effect omdat zij elkaar er niet goed (genoeg) vinden.

 

Online communicatie in het Duits vs. Nederlands

Ik zie meer verschillen in communicatiestijlen online. De meeste Duitsers vullen ook geen online formulier in of mailen met hun vraag. Als zij serieus iets willen, bellen zij een mogelijk nieuw contact. Het gesprek klinkt dan voor een Nederlander vaak heel afstandelijk, kort en netjes. Door dit korte gesprek ontstaat er echter een eerste basis voor een zakelijke relatie, een gevoel van betrouwbaarheid.

 

Typisch Duitse zakelijke omgangsvormen

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over de verschillen (en overeenkomsten) in zakelijke omgangsvormen. Soms licht ik toe waar ik denk dat ze vandaan komen. Lees graag meer over betrouwbaarheid, plannen maken, humor, onderhandelen, afstandelijkheid en veel meer rond zakendoen met Duitsers.

Ik hoop dat mijn ideeën over deze kwestie u helpen en hoor graag welke vragen u verder nog heeft.

Groet, Freundliche GrüßeMaria Stratemeier

Zakelijk Duits: handeln auf Deutsch

 

 

Meer info over Zakelijk Duits

Wilt u meer weten over

  • zakelijke communicatie met Duitsers,
  • de mentaliteit achter het typisch Duitse gedrag of
  • uw eigen kansen op de Duitse markt?

Graag ontvang ik uw vragen en geef ik vrijblijvend individueel advies over Zakelijk Duits.

Bel Maria Stratemeier: 06 – 34 36 86 26

Of stuur een mail aan info@mariastratemeier.com

Zakelijk Duits: handeln auf Deutsch

 

 

 

Tags: