Duitse grammatica

Welk boek over Duitse grammatica?

Welk boek over Duitse grammatica heeft bij u de absolute voorkeur? werd ik laatst gevraagd.

Mijn antwoord over Duitse grammatica

Bedankt voor uw vraag naar een Duitse grammatica. Ik gebruik meerdere websites en boeken. Afhankelijk van de cursist en het onderwerp pluk ik de passende dingen bij elkaar. Voor verschillende situaties ga ik u publicaties noemen, bijvoorbeeld voor het opzoeken, oefenen, herhalen of toepassen van Duitse grammatica.

 

Overzichtelijke uitleg

Voor een overzichtelijke (Duitstalige) uitleg en veel zinvolle oefeningen gebruik ik het boek Grundstufen Grammatik Deutsch als Fremdsprache van M. Reimann. Het gaat veel verder dan de Duitse grammatica in het Nederlands voortgezet onderwijs. De Duitstalige uitleg maakt dat ik dit boek tot nu toe nooit zo maar aan een cursist meegegeven heb. De meesten hebben wat ‘vertaling’ nodig (Ein Adjektiv heißt auf Niederländisch bijvoeglijk naamwoord.) en kunnen er dus nauwelijks zelfstandig mee werken. Met een opleiding in België is het voor u misschien makkelijker te volgen.

 

Duitse grammatica online

Een uitgebreide Duitse grammatica vindt u ook online op Mein Deutschbuch. Aan de nieuwe vormgeving van de site moet ik zelf nog wennen. Maar het zoeken en pluizen loont altijd. Ook deze grammatica is geheel Duitstalig.

 

Grammatica oefenen

Voor een beknopte uitleg (of een herhaling van ooit geleerde stof) en variërende oefeningen vind ik de boeken Übungsgrammatik van uitgeverij Hueber geschikt. Er bestaan verschillende niveau’s. Als u niet aarzelt over de Duitstalige uitleg, zou ik zeker de Mittelstufengrammatik kunnen proberen. Bij “Oberstufengrammatik” gaat het vooral om schriftelijke variatie, complexe zinsopbouw en het schrijven van verschillende tekstsoorten. De afgelopen vijf jaar kwam ik maar één Nederlandse zakenman tegen die zich daarvoor interesseerde.

 

Grammatica toepassen

In het voortgezet onderwijs heb ik verschillende Nederlandstalige lesmethodes leren kennen. Ik vond er geen echt handig. Over één lesmethode Duits voor Nederlandse zakenlui ben ik echter enthousiast: Praktisch Deutsch van C. Wittenberg en K.B. Zaich is echter geen grammaticaboek. In tien lessen worden hier valse vrienden, handige uitdrukkingen en de meest gebruikelijke grammatica voorgesteld – in een passende mix uit Nederlands en Duits. Van mijn collega Katja B. Zaich weet ik dat er straks een opvolgende methode voor gevorderden gaat verschijnen. Ik zie er naar uit.

 

Uw vragen over Duitse grammatica

Ook mijn eigen blog kan u helpen met Duitse grammatica. Lees bijvoorbeeld

Welke vraag over Duitse grammatica heeft u? Ik beantwoord hem graag hier op mijn blog.

 

Meer info, training en advies

Maria Stratemeier
+49 176 24 73 54 48
info@MariaStratemeier.com
Zakelijk Duits – handeln auf deutsch 

 

Tags: