woordenschat Duits

Woordenschat Duits: van begrijpen naar gebruiken

Uw eigen woordenschat Duits vergroten. Dat kan individueel en structureel met een Duits boek en de gratis app Vokabeltrainer van Goethe Institut.

De app is prima geschikt om het lezen van een Duits boek te begeleiden. (Welk boek? Lees mijn tips voor Duitse boeken of mijn blog over Duitse auteurs.) Haal al die Duitse woorden uit uw passief woordenschat over naar uw actief woordenschat. Van begrijpen naar gebruiken. Van lezen naar schrijven. Van luisteren naar spreken.

Duits spreken: Thijs durft niet

Mijn Nederlandse zwager Thijs is er enthousiast over. Zijn Duits roest. Ooit kon hij kletsen en heeft hij een certificaat behaalt. Inmiddels spreekt hij nauwelijks meer Duits. Met mij spreekt hij Nederlands en de afgelopen tijd komt hij anders weinig Duitsers tegen. En nog erger: hij durft niet met ze te spreken. Toch vindt hij het leuk om af en toe te luisteren naar de Duitse radio. Vermoeiend, hoor! En dan zijn schuldgevoel dat hij niet meer leest en het bijna niet meer kan schrijven in het Duits… Dus deze zomer heb ik hem een Duits boek gegeven. En de gratis app Vokabeltrainer om zijn woordenschat weer op te bouwen.

Lees een Duits boek

woordenschat DuitsWanneer Thijs een Duits boek lees, komt hijsteeds handige woorden tegen. De meesten begrijpt hij meteen, maar hij zou ze er niet op komen om ze te gebruiken in het Duits. Lees hoe hij zich deze woordjes te eigen maakt en ze uiteindelijk toepast in zijn Duits:

Woordenschat Duits verzamelen

woordjes leren DuitsTerwijl Thijs de tekst leest, onderstreept hij elk interessant woord of plakt er een kleine post-it bij. Na een aantal blaadzijdes lezen komt hij bij mij. Samen verzamelen wij deze woordjes in een handige app. Na de tweede dag doet Thijs dit alleen. Hij voert zijn eigen woordenschat in in de Vokabeltrainer van Goethe Institut: Aan één kant van het virtuele kaartje schrijft hij het woord (met begeleider); daaronder noteert hij de complete zin uit het boek waar het woord in voorkomt.

 

Duitse woordjes structureren

woordenschat Nederlands Duits vertalingNu geef ik een goede beschrijving van het woord. U kunt daarvoor natuurlijk uw woordenboek nemen. Voor Duits kunt u bijvoorbeeld dit Online Woordenboek Deutsch als Fremdsprache van uitgever Pons gebruiken. Voor een Nederlandse vertaling van Duitse woordjes ga ik naar uitmuntend, een Online Woordenboek Nederlands-Duits. De beschrijving of vertaling zet Thijs op de virtuele achterkant van het kaartje.

Woordenschat Duits met luisterfragmenten

luisteren naar woordjesNaast het nieuwe woord met context en beschrijving of vertaling kan je ook nog een plaatje toevoegen. Thijs doet daar niets mee omdat hij niet zo visueel is, vindt hij. Zeker handig is echter de mogelijkheid om alles op te nemen. De uitspraak van nieuwe woorden leert Thijs namelijk het beste door naar hele zinnen te luisteren en ze na te spreken. Wanneer u een Duitser tegenkomt, vraagt u het gewoon aan haar of hem. Of kom langs met uw woordenschat! Voor mijn cursisten neem ik regelmatig woordenschat op. Laatst kreeg ik nog een bericht van iemand die mijn mp3’tjes had teruggevonden: “Maria, je zit nu weer Duits te kletsen bij mij in de auto! Die Deutschen Wörter kommen zurück in meinen Kopf. Danke.” Ik rij graag met u mee.

Woordenschat Duits succesvol vergroot

woordenschat Duits moppen Terug naar mijn zwager. Thijs heeft het boek uit. Naast een spannend verhaal in het Duits heeft hij zijn Duitse woordenschat behoorlijk vergroot en geactiveerd. De kaartjes loopt hij regelmatig door. Voor hem moeilijke woorden krijgt hij automatisch vaker voorgeschoteld. Het leereffect is groot. Bij zijn Duitse klanten gaat de communicatie nu weer over van Engels naar Duits. En de moppen op mijn verjaardagsfeest zal hij ook beter kunnen volgen. Proost, Thijs!

 

Uw vragen of commentaar

Hoe leert u Duits? Welke ervaring heeft u met apps om uw Duits te verbeteren? Op welke manier vergroot uw woordenschat Duits? Ik ben benieuwd naar uw reactie.

 

Meer info, training en advies

Maria Stratemeier
+49 176 24 73 54 48
info@MariaStratemeier.com
Zakelijk Duits – handeln auf deutsch 

 

 

Tags: