eten en drinken zat satt

Ben je zat en niet dronken?

Laatst tijdens een driedaagse onderdompeling Zakelijk Duits:

Samen met mijn cursisten had ik een prachtige rondleiding gevolgd. Daarna gingen we heerlijk uit eten. Wij zagen verrukkelijke toetjes op de kaart, maar helaas: Ik zat helemaal vol. “Möchten Sie noch ein Dessert? Oder sind Sie erstmal satt?” vroeg ik. Twee paar grote ogen keken me aan? Zij dronk überhaupt geen alcohol. Hij had één pils gehad bij de pizza.

 

Wie is satt?

In het Duits ben je helemaal voldaan, wanneer je zegt: “Ich bin satt.” Jij zit vol. Je hebt genoeg gegeten.

Wie is betrunken?

Mocht je zat zijn, dus dronken, dan zeg je: “Ich bin betrunken.

Wie is voll?

Je kan ook zeggen: “Ich bin voll.” maar dat ken allebei betekenen. Jongeren gebruiken dit “voll” veel voor dronkenschap — althans dat zeiden wij veel rond tweeduizend. Bij mijn vader of ooms betekent “voll sein” meer dat ze helemaal voldaan zijn en dus niets meer kunnen eten.

 

Lust jij nog iets?

Wij gingen uiteindelijk een wandeling maken en daarna gewoon op een ander terrasje zitten: ijsje toe. Wist jij da Dame Blanche hetzelfde is als Cup Danmark? Vanille-ijs en slagroom met warme chocoladesaus. Smullen!

 

Onderdompelen

Een driedaagse onderdompeling is een individuele training Duits. Jij komt drie dagen onderdompelen hier bij mij in Duitsland. Het programma pas ik aan volgens jouw doelen en wensen voor je Duits. Sowieso zijn we bijna non-stop samen in die drie dagen en is er veel gelegenheid voor conversatie en verrukkelijk eten. Wij praten uitsluitend Duits. Ook iets voor jou? Meer over de driedaagse onderdompeling Duits.

 

Meer info, coaching en advies

Maria Stratemeier
+49 176 24 73 54 48
info@MariaStratemeier.com
Zakelijk Duits – handeln auf deutsch 

 

 

Tags: