Als je zaken doet met Duitsers, is het goed om te weten: in Duitsland zijn Goede Vrijdag (Karfreitag) en Tweede Paasdag (Ostermontag) officiële feestdagen. De scholen in de meeste Bundesländer hebben twee tot drie weken vakantie. Dit betekent dat veel werknemers ook extra vakantiedagen op nemen om van de lange paasvakantie te genieten.
Goede Vrijdag en Tweede Paasdag in Duitsland
In Duitsland zijn Goede Vrijdag en Tweede Paasdag officiële feestdagen. Dit betekent dat veel bedrijven gesloten zjin en veel Duitsers de tijd nemen om met familie te zijn of te ontspannen.
Typisch Duitse paastradities
Hoewel Pasen een religieus feest is, spelen ook veel culturele en gezellige tradities een rol. Hier zijn enkele van de meest populaire gewoonten die je in Dutisland zult tegenkomen:
1. Eieren zoeken ~ die Eiersuche
Zoals in veel landen is het zoeken naar paaseieren een van de leukste activiteiten voor kinderen in Dutisland. Maar ook volwassenen doen vaak mee aan de speurtocht naar de versierde eieren die in de tuin of het huis verstopt zijn. Het is een speelse manier om de lente te verwelkomen. Ook in mijn familie voeren we deze traditie met veel enthousiasme uit. Op Eerste Paasdag (Ostersonntag) gaan mijn moeder en mijn broer vroeg ’s ochtends de grote tuin in om allerlei lekkers te verstoppen: geverfde gekookte eieren, paashaasjes van chocola, nestjes met snoepjes. Nog vóór het grote familie-ontbijt mogen alle zes kleinkinderen dan zoeken. Hun vondsten brengen de grotere kinderen naar de grote tuintafel om vervolgens alles te tellen en eerlijk te delen. Het komt voor dat één soort snoep onverwacht niet door zes deelbaar is. Òf zij hebben nog niet alles gevonden, òf de jongste heeft één snoepje direct in haar mond gestopt.
2. Paasvuur ~ das Osterfeuer
Een van de meest iconische Duitse tradities is het paasvuur. Misschien ken je dit ook uit het Oosten van Nederland. Er worden in veel Dutise regio’s grote vreugdevuren aangestoken, die symbook staan voor het verdwijnen van de winter. Zo verwelkomen wij de lente en hebben een prachtige reden om ’s avonds met het hele dorp bij elkaar te komen. Meestal kan je hier ook genieten van limonade, bier en braadworst (die Bratwurst).
3. Kerkdiensten en religieuze rituelen
Net als in andere christelijke landen heeft Pasen een sterke religieuze betekenis. Veel Dutisers gaan naar de kerk ’s avonds laat op Stille Zaterdag (Karsamstag) of op Paaszondag. Daar vieren christenen de opstanding van Jezus. Dit is vaak een grote, plechtige viering, vooral in de katholieke en lutherse regio’s van Duitsland. Na de dienst is het gebruikelijk om met familie samen te komen voor een feestelijke maaltijd.
4. De grote familiebrunch ~ Osterbrunch
De paasbrunch is in Duitsland een vast onderdeel van de Paasviering. Dit is een moment waarop de famili samenkomt om uitgebreid te ontbijten en te lunchen. Vaak staat er een tafel vol met lekkere broodjes, eieren, am, worst en natuurlijk paasgebak zoals de beroemde Osterzopf (een zoet brood met rozijnen, dat op een speciale manier gevlochten is). Het is een tij om samen te genieten van elkaars gezelschap en van de overvloed aan lekkernijen.
Een feest van gezelligheid en verbondenheid
Pasen in Duitsland is en tijd van verbondenheid, van samenzijn met familie en vrienden, en van genieten van de eerste zonnestralen van het jaar. De paasvakantie biedt niet alleen de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, maar ook om te genieten van de rijke tradities die de lente zo bijzonder maken.
Zaken doen met Duitsers rond Pasen
Als je zaken doet met Duitsers, kan het nuttig zijn om deze gewoonten en feestdagen in gedachten te houden, vooral wanneer je zakelijke afspraken maakt in de buurt van Pasen.
Zom kom je niet alleen professioneel goed voor de dag, maar laat je ook zien dat je de Duitse cultuur en gewoontes waardeert.
Frohe Ostern!
Lees ook: Hoe Duitse bedrijven omgaan met Pasen – en wat jij als Nederlandse professional kunt doen