boek over Duitsland

Lezen: boek over Duitsland

Als puber heeft hij in West-Berlijn op school gezeten. Als journalist ging hij jaren later verslag geven vanuit de nieuwe hoofdstad. Ondertussen had Wouter Meijer kennelijk veel gelezen over Duitsland. Ik las zijn boek over Duitsland. Wat ik ervan vind?

 

Boek over Duitsland

In het boek “We kunnen niet allemaal Duitsers zijn” geeft de NOS-correspondent een overzicht over de Duitse geschiedenis en inzichten in de Duitse ziel. Zijn ervaringen in Duitsland verrijken de teksten. De persoonlijke anekdotes zorgen voor een vlot leesbare toon. Het boek over Duitsland zit echt vol kennis en informatie: als Duitse (mit Leistungskurs Geschichte!) ben ik verrast hoe veel nieuwe feiten ik heb geleerd.

 

Zinnig en goed geïnformeerd

Het Nederlands perspectief op de recente Duitse politiek brengt voor mij nieuwe inzichten. De titel bijvoorbeeld. Toen ik het boek kocht vond ik de claim erg lijken op “Waarom we ineens van de Duitsers houden”. Ik werd aangenaam verrast toen ik het hele verhaal kreeg: wat een gek idee om van Nederland een soort Duitse bondsstaat te maken! En hoe we dan wèl van elkaar kunnen leren en daar ons voordeel mee doen? Meijer geeft zinnige en goed geïnformeerde antwoorden. Niet zonder visie en passie.

 

Vragen over Duitsland

In zijn boek “We kunnen niet allemaal Duitsers zijn” geeft Wouter Meijer antwoord op vragen als:

  • Waarom willen Duitsers liever minder politieke macht?
  • Wat vinden Duitsers van al die gesubsidieerde groene energie?
  • Waarom blijft er zo weinig van de Berlijnse muur staan voor toeristen?
  • Waar komt de degelijke maar langzame werkhouding van Duitse ambtenaren vandaan?
  • Wat moet de Duitse politiek aan met neonazi’s en pegida?
  • Hoe komt Merkel bij haar ongewoon emotionele beleid rondom de vluchtelingen?

Dit boek over Duitsland beantwoord ze allemaal degelijk en duidelijk.

 

Ervaringen en kennis

Ik heb genoten van zijn ervaringen met Duitsers en zijn kennis van de Duitse geschiedenis en maatschappij. De combinatie uit Meijers degelijke kennis en persoonlijke beleving maken dit boek een aanrader voor iedereen die Duitsland beter wil begrijpen.

 

De auteur

Dit is de persoonlijke website van Wouter Meijer. In 2013 schreef hij een aardige blog vanuit Berlijn. Zijn uitgeverij geeft informatie over zijn boek over Duitsland “We kunnen niet allemaal Duitsers zijn”. Tegenwoordig lees ik af en toe artikelen van Wouter Meijer op de site van het Duitsland Instituut Amsterdam.

 

Nóg een Nederlands boek over Duitsland

Lees ook mijn recensie over “Waarom we ineens van de Duitsers houden” van Merlijn Schoonenboom.

 

Andere aanbevelingen?

Wat zou ik moeten lezen? Heeft u een aanrader in het Nederlands over Duitsland? Welke teksten vindt u de moeite waard? Welke romans, artikelen of columns kunt u aanbevelen?

 

 

Tags: