Afstandelijk

Duitse zakenlui. Ze lijken nogal afstandelijk.
Had je ooit het idee dat je te direct overkwam in Duitsland?

Vertrouwen en sfeer staan centraal. Een goede band met je collega’s en zakenpartners is voor jou belangrijk. Liefst wil je een klik om samen te werken. Ook met de kassière bij de supermarkt en de juf op de school van je kinderen. Daarom ga je open, laat je je tutoyeren en benader je hun persoonlijk en direct. Je verwacht ook dat zij zo met jou omgaan.

Professionaliteit en veiligheid zijn voor veel Duitsers belangrijker dan empathie. In de collega zien ze een deskundige, in de zakenpartner een win-win-situatie. Liefst willen ze omgaan met duidelijke en vakkundige mensen. De kassière is een dienstverlener, de juf een didactica. Om efficiënt en professioneel te profiteren uit al deze relaties gedragen ze zich – afstandelijk. Ze verwachten ook dat anderen zo met hen omgaan.

Op zakelijk gebied geven Duitsers duidelijk aan wat hun rol is, ze kleden en gedragen zich conform hun functie. Ze spreken elkaar met Sie aan. Duitsers vermijden privé-onderwerpen in zakelijke situaties en willen liefst zur Sache kommen.

Afstandelijk. Efficiënt. Professioneel.

 

Lees ook:
Marieke Bleyenbergh voelt zich goed bij de Duitse zin voor kwaliteit, ‘omdat ik vakkennis en competentie hoog in het vaandel heb staan.’ … In Duitsland vind je veel minder een compromiscultuur dan in Nederland. Duitsers kiezen snel voor de formele weg, ook in het dagelijks leven, om daarmee hun rechten duidelijk te maken. (Intermediair)

 

Meer info, coaching en advies
Maria Stratemeier
06 – 34 36 86 26
info@MariaStratemeier.com
Zakelijk Duits: handeln auf deutsch 

 

Tags: