Welk boek over Duitse grammatica heeft bij jou de absolute voorkeur? werd ik laatst gevraagd.

Mijn antwoord over Duitse grammatica

Bedankt voor je vraag naar een Duitse grammatica. Ik gebruik meerdere websites en boeken. Afhankelijk van de cursist en het onderwerp pluk ik de passende dingen bij elkaar. Voor verschillende situaties ga ik jou publicaties noemen, waarmee je Duitse grammatica kunt opzoeken, oefenen, herhalen of toepassen.

 

Duitse grammatica overzichtelijk uitgelegd

Voor een overzichtelijke (Duitstalige) uitleg en veel zinvolle oefeningen gebruik ik het boek Grundstufen Grammatik Deutsch als Fremdsprache van M. Reimann. Het gaat veel verder dan de Duitse grammatica in het Nederlands voortgezet onderwijs. De Duitstalige uitleg maakt dat ik dit boek tot nu toe nooit zo maar aan een cursist meegegeven heb. De meesten hebben wat ‘vertaling’ nodig (Ein Adjektiv heißt auf Niederländisch bijvoeglijk naamwoord.) en kunnen er dus nauwelijks zelfstandig mee werken. Met een opleiding in België is het voor u misschien makkelijker te volgen.

 

Duitse grammatica online

Een uitgebreide Duitse grammatica vindt jij ook online op Mein Deutschbuch. Aan de nieuwe vormgeving van de site moet ik nog wennen. Maar het zoeken en pluizen hier loont altijd. Ook deze grammatica is geheel Duitstalig.

 

Duitse grammatica oefenen

Voor een beknopte uitleg (of een herhaling van ooit geleerde stof) en variërende oefeningen vind ik de boeken Übungsgrammatik geschikt; deze horen bij de methode “Schritte” van uitgeverij Hueber. Er bestaan verschillende niveau’s. Als je niet struikelt over de Duitstalige uitleg, zou je zeker de Mittelstufengrammatik kunnen proberen. Bij Oberstufengrammatik gaat het vooral om schriftelijke variatie, complexe zinsopbouw en het schrijven van verschillende tekstsoorten. De afgelopen vijf jaar kwam ik maar één Nederlander tegen die dit echt nodig had en zich daarvoor interesseerde.

 

Duitse grammatica toepassen

In het voortgezet onderwijs in Nederland heb ik verschillende Nederlandstalige lesmethodes leren kennen. Helaas vond ik geen van de schoolboeken echt handig. Over één lesmethode Duits voor Nederlanders ben ik wél enthousiast: Praktisch Deutsch van mijn collega’s C. Wittenberg en K. B. Zaich is echter géén grammaticaboek. In tien lessen worden hier valse vrienden, handige uitdrukkingen en de meest gebruikelijke grammatica voorgesteld – in een passende mix uit Nederlands en Duits.

 

Jouw vragen over Duitse grammatica

Ook mijn eigen blog kan jou helpen met Duitse grammatica. Lees bijvoorbeeld mijn artikelen

 

 

Welke vraag over Duitse grammatica heb jij? Ik beantwoord hem graag!